Informace č.: 108 - 2016 (Stanovisko vlády k novele zákona č. 329/2011 Sb.)

10.11.2016 22:58

 

logo_opz

 

 

 

 

 

 

Vážení přátelé,

Vláda ČR na svém jednání dne 7. 11. 2016 projednala Poslanecký návrh poslanců Víta Kaňkovského, Jana Bartoška a Jaroslava Zavadila na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Jde o návrh zákona, o kterém jsme vás již několikrát informovali, a který by měl změnit základní princip, který je dosud v zákoně. Jedná se o to, že dnes může požádat osoba s těžkým zdravotním postižením o příspěvek na nákup zvláštních pomůcek, ale vždy je osoba a její rodina posuzována podle hmotné nouze. Domníváme se, že tento princip je nepřijatelný a možná odporuje i naší Ústavě. Není možné, aby nutnost přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku (schodišťová plošina, příspěvek na bezbariérovou úpravu, příspěvek na nákup motorového vozidla a další) byla podmíněna majetkem žádající osoby a společně posuzovaných osob. 

Vážení přátelé, v příloze vám posílám stanovisko Vlády ČR k vašemu prostudování. Je zřejmé, že bude muset dojít k nějakému kompromisu, což vyplývá i ze stanoviska vlády. V nejbližší době se máme sejít s MPSV ČR a s poslanci, kteří podali tento zákon, abychom diskutovali o určitém kompromisu. Velmi důležité bude přesvědčit poslance, aby návrh zákona zařadili co nejdříve na projednání v Poslanecké sněmovně. Bylo by velmi dobré, abyste si na webu www.nrzp.cz našli informaci č. 98/2016, kde je návrh novely zákona, tisk 935 a psali vašim poslancům, aby byli nápomocni zařazení tisku 935 na nejbližší schůzi v Poslanecké sněmovně. 

Na projednání všech zákonů je totiž poměrně málo času a tak bude záležet, který návrh zákona bude předřazen, aby mohl být projednán. Z tohoto důvodu je velmi důležitá vaše spolupráce a pomoc. Věříme, že nám pomůžete v tomto úsilí. Tím, že se nám podařilo přesvědčit představitele vlády, že je dobré, aby Vláda ČR vydala neutrální stanovisko a mohl být zákon projednán, jsme udělali důležitý krok. Těch kroků však musí být mnohem víc. 

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist