Informace č.: 14 - 2016 (Konec soudního přezkumu)

13.02.2016 01:05

 

Vážení přátelé,

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek 11. února 2016 schválila hned v prvním čtení návrh pana poslance Jana Bartoška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. 

Tento návrh zákona připravila NRZP ČR a Poslanecká sněmovna jej schválila hned v prvním čtení, tak jak jsme o to usilovali. Smyslem zákona je odstranit duplicitní přezkum soudu při přiznávání příspěvku na nákup motorového vozidla a dalších kompenzačních pomůcek u dětí do 18 let. Současná úprava zákona č. 329/2011 Sb., stanoví, že příspěvek je vždy poskytován přímo osobě se zdravotním postižením. Tedy rozdílně proti stavu před rokem 2012, kdy platilo, že příspěvek byl poskytován zákonným zástupcům těchto dětí. Protože občanský zákoník stanoví, že vložení jakéhokoliv majetku do majetku dětí do 18 let musí schválit opatrovnický soud, znamenalo to, že všechny tyto příspěvky musely být projednány dvakrát. Jednou v rámci řízení o přiznání dávky, o které rozhoduje Úřad práce a dále pak soudem o vložení majetku osobám do 18 let. Bohužel, soudní přezkum velmi zkomplikoval nákup motorového vozidla. Bez soudního přezkumu nebylo možné automobil zaregistrovat, a tudíž nebylo možné jej ani provozovat. Stát tak rozhodoval dvakrát o téže věci. Jednou Úřad práce svým rozhodnutím rozhodl, že dítě potřebuje příspěvek na nákup motorového vozidla, protože bez automobilu nemůže žít plnohodnotným životem a tentýž stát toto rozhodnutí svého orgánu ještě posuzoval soudním rozhodnutím. Tím, že byl zákon schválen, tak se soudní přezkum ruší a po nákupu motorového vozidla z příspěvku na nákup motorového vozidla bude moci být provedena okamžitě registrace vozu a jeho provozování. Zákon nyní musí jít ještě do Senátu, po té jej musí podepsat prezident republiky a vyjít ve Sbírce zákonů. Když vše půjde optimálně, tak se domnívám, že by zákon mohl vstoupit v účinnost od května letošního roku. 

Koalice nám dala slib, že na první řádné schůzi tento návrh zákona bude projednán a musím říci, že koalice slib splnila. Je to také díky místopředsedovi Poslanecké sněmovny panu poslanci J. Bartoškovi, který se snažil, aby zákon byl skutečně co nejdříve projednán. Je to pozitivní zpráva. Chtěl bych Vám všem, kteří jste pomohli s prosazením tohoto zákona poděkovat.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist