Informace č.: 17 - 2017 (Evropský akt přístupnosti)

23.02.2017 02:19

logo_opz

 

 

 

 

 

 

Vážení přátelé,

v informaci č. 14/2017 jsme Vás informovali o projednávání Evropského aktu o přístupnosti v Evropském parlamentu a také jsme Vám poslali dopis, se kterým se NRZP ČR obrátila na europoslance za ČR, aby zapracovali pozměňovací návrhy, se kterými přišlo Evropské fórum zdravotně postižených.

 

Evropský akt přístupnosti je návrh právního předpisu s cílem zlepšit přístupnost mnohých výrobků a služeb osobám se zdravotním postižením. Jedná se o směrnici, která je právně závazná, což znamená, že členské státy EU musí uplatňovat obsah tohoto aktu. Podle návrhu musí být přístupné pouze vybrané výrobky a služby. Jde zejména o: smartphony, tablety a počítače, automaty pro výdej jízdenek a odbavovací zařízení, televizory a televizní programy, bankovní systémy a bankomaty a online nákupy. Bohužel, tato směrnice neřeší další oblasti, důležité pro každodenní život osob se zdravotním postižením. Jedná se zejména o budovy související s přístupnými výrobky a službami. Jde o to, aby se osoba se zdravotním postižením dostala například k přístupnému bankomatu, když samotná banka nebude přístupná.

 

EDF a členské organizace EDF rozvinuly mezi poslanci kampaň, která však zatím není příliš úspěšná. Proto EDF svolalo na pondělí 6. 3. 2017 ve 12 hodin demonstraci před Evropským parlamentem v Bruselu. Po protestu budou účastníci přítomni jednání Výboru v EP, který bude směrnici projednávat. Hlavním mottem protestu je, aby došlo ke zvýšení povědomí o Evropském aktu o přístupnosti a požádat Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, aby přijal ambicióznější stanovisko k tomuto důležitému legislativnímu návrhu, který by měl skutečný význam pro OZP v Evropě. EDF předpokládá, že protestu se účastní pouze místní osoby se zdravotním postižením, protože si je vědoma toho, že členské země nemají finanční prostředky účastnit se demonstrace. NRZP ČR proto také žádnou takovou akci neorganizuje. Snažíme se pouze ovlivnit poslance EP zvolené za Českou republiku.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist