Informace č.: 3 - 2016 (příspěvek na nákup motorového vozidla)

13.01.2016 23:47

 

Vážení přátelé, 

dnes jsme oslovili předsedy koaličních stran, předsedy koaličních poslaneckých klubů, předsedu Poslanecké sněmovny a místopředsedu Poslanecké sněmovny s žádostí o projednání sněmovního tisku 487. Jedná se o návrh pana poslance Jana Bartoška , kterým se novelizuje zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Novela zákona by měla vyřešit současný nedobrý stav, kdy u dětí se zdravotním postižením do 18 let musí být přezkum soudu při žádostech o příspěvek na nákup motorového vozidla. Návrh zákona je v Poslanecké sněmovně již od počátku října 2015. Při jednání koalice dne 21. 10. 2015 o zvýšení příspěvku na péči nám vedení koaličních stran slíbilo, že tento návrh určitě projedná na řádné schůzi, která začíná 19. ledna letošního roku. 

Návrh zákona je poměrně jednoduchý, nezatěžuje nijak veřejné rozpočty, pouze ruší zbytečný soudní přezkum u dětí se zdravotním postižením do věku 18 let, kterým byl přiznán příspěvek na nákup motorového vozidla. Vláda vyslovila s návrhem zákona souhlas.  V navrženém programu 39. schůze Poslanecké sněmovny´, která začíná 19. 1. 2016 je uvedený návrh zákona na 101 místě programu. To znamená, že velmi malá šance na to, aby návrh byl na schůzi projednán. 

Vážení přátelé, obracíme se na Vás se žádostí, abyste emailem nebo jiným způsobem oslovili jednotlivé poslance ve Vašich regionech a požádali je, aby případně iniciovali nebo podpořili přeřazení návrhu zákona na přední místo pořadu schůze, tak aby byl zákon určitě projednán. Je to drobná záležitost, která však trápí několik stovek lidí, kteří prakticky nemohou používat zakoupená auta z příspěvku na nákup motorového vozidla, protože soudní přezkum někdy trvá téměř jeden rok. 

Věříme, že oslovíte své poslance. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist