Informace č.: 60 - 2015 (Novela zákona o sociálních službách)

02.09.2015 20:08

 

Vážení přátelé,

v informaci č. 55 jsem Vám psal o jednání ve věci zvýšení příspěvku na péči o 10 %. Uvedl jsem, že 15. 7. Se mělo konat jednání s předsedou vlády B. Sobotkou za účasti ministryně M. Marksové a ministra financí A. Babiše. Toto jednání se však neuskutečnilo, protože paní ministryně M. Marksová odjela na služební cestu do zahraničí. Definitivně by se mělo toto jednání uskutečnit v úterý 21. 7. od 16.00 hodin.

V příloze Vám posílám návrh novely zákona o sociálních službách, který přítomným členům vlády předložíme a budeme požadovat, aby jej vláda co nejdříve projednala a poslala jej do Poslanecké sněmovny. Pokud se tak nestane, jsme připraveni podat návrh zákona prostřednictvím poslanců, jako poslanecký návrh.

Vážení přátelé, velmi dobře si uvědomujeme, že zvýšení příspěvku na péči není žádná systémová změna, který by významným způsobem pomohla dostupnosti sociálních služeb a zlepšení života rodin, které pečují o osoby závislé na péči. Zdá se však, že k nějaké významné změně v systému sociálních služeb je ještě velmi daleko. Proto se NRZP ČR rozhodla prosazovat tento návrh, jako signál, že tato vláda chce skutečně odstranit důsledky reforem bývalého ministra p. J. Drábka. Musíme konstatovat, že dosud tato vláda neudělala nic k odstranění dopadů činnosti minulé vlády na komunitu lidí se zdravotním postižením.

Vážení přátelé, prosíme, abyste si prostudovali především důvodovou zprávu, kterou vypracoval legislativní odbor NRZP ČR. Z ní je zřejmé, o co jsme v posledních letech přišli. Když se to takto sepíše, tak je jednoznačné, že na „reformy“ jsme nejvíce doplatili my.

Jsme připraveni hájit náš návrh, aby došlo alespoň k dílčí změně. Pokud by se ukázalo, že nám vláda nebude chtít vyjít vstříc, věříme, že nám pomůžete vytvořit dostatečný tlak, abychom prosadili první změnu, která by alespoň trochu zmírnila dopad všech reforem. Na formě tohoto tlaku ještě NRZP ČR nerozhodla, jednat bychom však museli poměrně rychle.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása

Předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist