Informace č.: 69 - 2014 (Připomínky k zákonu o sociálních službách)

10.09.2014 21:57

 

Vážení přátelé,

dnes jsem jednal s paní ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou o dvou věcech. První věcí byl pozměňovací návrh k novele zákona o sociálních službách, který se nyní bude projednávat v Poslanecké sněmovně. Jedná se o pozměňovací návrh k zákonu č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který jsem Vám již dvakrát poslal. Pozměňovací návrh se týká přiznávání příspěvku na péči ve IV. stupni osobám, které nejsou schopny zvládat všechny základní životní potřeby, kromě toho, že jsou orientovány a komunikují. Kromě lidí s duševním onemocněním jsme k tomuto pozměňovacímu návrhu neobdrželi žádné zpochybňující stanovisko. Pozměňovací návrh přednesl ve Výboru pro sociální politiku pan poslanec MUDr. Kaňkovský za KDU-ČSL.  Jak jsem psal již v minulé informaci, Výbor pro sociální politiku neschválil tento pozměňovací návrh, a to poměrem 5 : 8. NRZP ČR považuje pozměňovací návrh za důležitý především proto, že řeší aktuální situaci asi 2000 osob, které potřebují 24hodinovou péči a jsou trvale upoutány na lůžko. 

Paní ministryně M. Marksová se stále neztotožňuje s tímto návrhem a svolala k němu schůzku pracovní skupiny, která se uskuteční v pondělí 15. 9. 2014. Protože je pozváno mnoho lidí s různými zájmy, tak se domnívám, že smyslem jednání je zjistit, nakolik ostatní organizace zdravotně postižených podporují pozměňovací návrh. Domnívám se, že na setkání může dojít k tomu, že některé organizace budou návrh rozporovat, a to z různých důvodů. To je podle mého také smyslem urychleného svolání velké spousty lidí, neboť je potřeba na venek deklarovat, že ne všechny organizace zdravotně postižených náš návrh podporují. Považuji takový postup za velmi problematický. NRZP ČR je přesvědčena, že přijetí tohoto pozměňovacího návrhu by bylo jasným signálem současného vedení MPSV ČR, že se neztotožňuje se způsobem hodnocení míry závislosti podle deseti základních životních potřeb, které prosadil bývalý ministr J. Drábek. Samozřejmě, že pozměňovací návrh není systémový, ale řeší alespoň akutní potřebu určitého počtu lidí. Nedělat nic a čekat na systémové řešení znamená, že řada těchto lidí a jejich rodin, které o ně pečují, se již změny nedožijí! 

Vážení přátelé, dovoluji si Vás požádat, abyste napsali paní ministryni Váš názor na pozměňovací návrh, který Vám opětovně posílám. Zároveň žádám ty, kteří budou účastni tohoto jednání, aby brali v úvahu skutečnost, že úplnou změnu posuzování míry závislosti nemá nikdo připravenou a tak je dobré podpořit alespoň tuto dílčí změnu. Bylo by velmi nešťastné, kdybychom se na MPSV ČR mezi sebou dohadovali, což by vedení MPSV ČR vnímalo jako neshodu a nedošlo by ani k této malé změně. 

Vážení přátelé, druhým bodem, který jsme projednávali, byla opět minimální mzda příjemců invalidních důchodů. Zdá se, že Vláda ČR pravděpodobně schválí novou výši minimální mzdy, a to ve výši 9200,- Kč. U příjemců invalidních důchodů však zůstane minimální mzda stejná na 8000,- Kč. NRZP ČR považuje tuto věc za diskriminační. Paní ministryně v této věci přislíbila, že je ochotna dále o výši minimální mzdy u příjemců invalidních důchodů jednat s tím, že změna by mohla nastat k 30. 6. 2015. S tímto rozhodnutím jsem nevyslovil souhlas, ale je to jakási naznačená cesta dalšího postupu. 

Vážení přátelé, NRZP ČR spoléhá na Vaši spolupráci a loajalitu. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist