Informace č.: 71 - 2014 (novela zákona o sociálních službách + minimální mzda)

16.09.2014 18:00

 

Vážení přátelé,

včera se uskutečnilo na MPSV ČR jednání pracovní skupiny k pozměňovacímu návrhu k novele zákona o sociálních službách, který bude projednávat Poslanecká sněmovna ve druhém čtení. Návrh podal pan poslanec V. Kaňkovský a týká se přiznávání příspěvku na péči ve IV. stupni osobám, které nejsou schopny zvládat základní životní potřeby kromě toho, že jsou orientovány a schopny komunikace.

Jednání bylo poměrně dlouhé, ale většina přítomných organizací podpořila tento návrh, který byl připraven NRZP ČR, a to na závěr konstatovala i paní náměstkyně Z. Jentschke Stöcklová s tím, že takto bude informovat paní ministryni M. Marksovou. Chtěl bych všem organizacím, které nás podpořily, touto cestou poděkovat. Od té doby jsem již zaznamenal významný posun názoru MPSV ČR na náš pozměňovací návrh a tak je velká naděje, že může být přijat. Jednal jsem také s dalšími poslanci, požádal je o podporu výše uvedeného návrhu.

Vážení přátelé, v příloze Vám posílám pozměňovací návrh pana poslance V. Kaňkovského. Budu rád, když urychleně oslovíte poslance z vašeho bydliště a požádáte je, aby pro tento návrh hlasovali. Nemá cenu psát všem poslancům, spíše je lepší, když napíšete těm poslankyním a poslancům, kteří jsou z Vašeho kraje či místa bydliště. Druhé čtení zákona by se mělo uskutečnit ve středu 17. 9. 2014 odpoledne. Hlasovat by se mohlo o pozměňovacích návrzích buď v pátek 19. 9. 2014 anebo až ve středu 24. 9. 2014.

Vážení přátelé, včera vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy na 9200,- Kč. Bohužel neupravila vůbec minimální mzdu příjemcům invalidních důchodů. Jedná se o jasnou diskriminaci příjemců invalidních důchodů a neplnění Úmluvy OSN o právech OZP, kterou ČR ratifikovala. Vláda prý omezila minimální mzdu u příjemců invalidních důchodů datem 30. 6. 2015 s tím, že do té doby musí MPSV ČR provést zásadní systémové změny. NRZP ČR by se měla podílet na práci pracovní skupiny, která tyto změny bude připravovat.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist