Informace č.: 79 - 2014 (Novela zákona o sociálních službách v Senátu)

30.10.2014 20:14

 

Vážení přátelé,

dnes jsem jednal s místopředsedkyní Senátu ČR paní Miluší Horskou a místopředsedou Senátu ČR panem Zdeňkem Škromachem o novele zákona o sociálních službách, kterou bude Senát tento týden projednávat. 

Konkrétně jsem jménem NRZP ČR požádal oba představitele Senátu, aby podpořili náš návrh na změnu poskytování příspěvku na péči u osob, které jsou trvale odkázáni na péči druhé osoby, ale protože komunikují a jsou orientovány, tak jim není posudkovou službou přiznán IV. stupeň příspěvku na péči. Jak jsem Vám již psal v předchozích informacích, tento návrh připravila NRZP ČR a v Poslanecké sněmovně jej podal poslanec Vít Kaňkovský, který je z klubu KDU-ČSL. Pozměňovací návrh v Poslanecké sněmovně nebyl v závěrečném hlasování schválen, a to především proto, že proti se postavilo MPSV ČR. Použilo argumenty, které nebyly zcela korektní. MPSV ČR tvrdilo, že náš návrh by se týkal asi 31 tisíc lidí a ročně by stál 1,7 mld. korun. Podle našeho názoru tato čísla neodpovídají vůbec skutečnosti a podle našich propočtů jsou skutečná čísla vynásobena deseti. 

Vážení přátelé,

při dnešním jednání došlo ke shodě, že pozměňovací návrh, který přednesl pan poslanec Kaňkovský v Poslanecké sněmovně, podá při projednání zákona v Senátu ČR místopředsedkyně Senátu paní Miluše Horská. Pan místopředseda Škromach slíbil, že návrh také podpoří. Dovoluji si Vás tudíž požádat, abyste si na webu www.senat.cz našli emailové adresy senátorů a poprosili je o hlasování pro náš návrh, který podá senátorka M. Horská, a který Vám v příloze posílám. Senát začíná svoje jednání zítra a bude jednat do pátku. Nedokážeme odhadnout, kdy bude návrh zákona projednáván a tak Vás prosíme, abyste psali pokud možno ihned. 

Přeji Vám všechno dobré 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist