Informace č.: 98 - 2016 (Novela zákona č. 329/2011 Sb.)

13.10.2016 22:49

logo_opz

 

 

 

 

 

 

Vážení přátelé,

věc, kterou jsme Vám slibovali, se podařila a poslanci Vít Kaňkovský, Jan Bartošek a Jaroslav Zavadil v pátek podali návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o tisk 935, který Vám v příloze posíláme.

Sněmovní tisk nyní půjde do vlády, která má 30 dní na to, aby k němu zaujala stanovisko. Důležité bude pro další projednávání, aby vláda nedala zcela zamítavé stanovisko, ale aby to bylo stanovisko neutrální. My samozřejmě budeme jednat s představiteli vlády v tomto duchu, přesto si Vás dovolujeme požádat, abyste se sami obrátili na členy vlády, aby návrh zákona nezamítli. Základním mottem návrhu zákona je, že se ruší základní axiom, který byl v zákoně bývalým ministrem Drábkem stanoven, a to že stát pomůže osobám se zdravotním postižením pouze v případě, že jsou chudé. To znamená, že jsou v hmotné nouzi. Tento princip odporuje Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, ale i dalším mezinárodním normám, které hovoří o rovných podmínkách pro osoby se zdravotním postižením. Princip, že příspěvek na zvláštní pomůcku může být přiznán až po prozkoumání majetku nejen žadatele, ale i jeho rodinných příslušníků, považujeme za neudržitelný a domníváme se, že není ani v souladu s Ústavou ČR.

Prosíme, abyste se v tomto duchu obrátili i na jednotlivé členy vlády. Pokud byste měli podněty k návrhu zákona, můžete je adresovat na adresu. v.krasa@nrzp.cz

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist