Informace č.: 27 - 2019 (Informace o vydávání léků)

10.05.2019 00:23

 

Vážení přátelé,

v odkaze pod textem vám posílám tiskovou zprávu k distančnímu výdeji léků na předpis. Dnes podal pan poslanec Patrik Nacher pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, který umožní tzv. dálkový výdej léků vázaných na lékařský předpis. Celý systém by měl fungovat tak, že pacient si u lékaře formou SMS nebo elektronicky objedná elektronický předpis léků. Lékař pošle pacientovi elektronicky tento předpis, nebo SMS kód předpisu. Pacient pošle elektronicky lékový předpis vybrané lékárně nebo může použít kód předpisu. Lékárna předepsané léky doručí pacientovi certifikovaným dopravcem až domů. Samozřejmě, že tuto dopravu bude pacient platit, ale nebude platit cestu za lékařem a cestu do lékárny, případně nebude platit čas asistenta, který stráví při zajištění léků. Systém bude fungovat stejně jako při jiném elektronickém objednání zboží. Výjimku budou tvořit léky, které jsou na zvláštní lékařský předpis, což jsou opiáty a podobně. Elektronický výdej léků bude vždy vázán k existující kamenné lékárně. 

Tato služba výrazně zlepší dostupnost léků pro osoby, které mají sníženou mobilitu. To jsou lidé se zdravotním postižením, senioři, osoby po úrazech ale i maminky s malými dětmi. Osoby se zdravotním postižením ušetří peníze, které vydávají na asistenci a budou moci asistenci využít pro jiné služby. 

Vážení přátelé, dovolujeme si vás poprosit, abyste napsali svým poslankyním a poslancům a požádali je, aby podpořili návrh pana poslance Patrika Nachera, který podal k návrhu zákona o léčivech, poslanecký tisk 302. Víme, že některé poslankyně a někteří poslanci nechtějí podpořit tento pozměňovací návrh, který považujeme za velmi důležitý. 

V odkaze pod textem najdete další argumentaci pro své zákonodárce, abyste je přesvědčili k podpoře poslaneckého návrhu pana poslance Patrika Nachera. Spoléháme na vaši aktivitu. 

Přeji vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist