Informace č.: 29 - 2019 (Tisková zpráva k vyjádření pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ke zrušení náhrady za brýlové obroučky)

18.05.2019 01:29

Vážení přátelé,

v odkaze pod textem najdete tiskové prohlášení k vyjádření pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ke zrušení příspěvku za předepisované brýlové obroučky. 

Pan ministr zdravotnictví se dnes v deníku Právo vyjádřil, že tato věc byla, mimo jiné, projednávána i s NRZP ČR, a že jsme s ní souhlasili. Vyjádření pana ministra není přesné. NRZP ČR se soustředila na zdravotnické prostředky, které významnou měrou ovlivňují zdravotní stav a soběstačnost osob se zdravotním postižením. Jednali jsme o souběhu dvou vozíků, o úhradách inkontinenčních prostředků, o možnosti, aby zdravotnické pomůcky přešly do majetku pacientů, o zvýšení úhrad některých zdravotnických prostředků a podobně. Nikdy jsme explicitně nejednali o příspěvku na brýlové obroučky, protože tuto otázku nikdo ani neřešil. Zákon o veřejném zdravotním pojištění, který byl schválen v prosinci loňského roku, jsme v závěru podpořili, protože došlo k výraznému zlepšení situace v řadě souborů zdravotnických prostředků a celý zákon tím zajistí právní jistotu při jejich poskytování. Skutečnost, že zákon současně již neobsahuje příspěvek ve výši 150,- korun na tři roky na brýlové obroučky, jsme v té době skutečně neřešili, protože jsme řešili zásadnější věci. 

Je zajímavé, že tato věc unikla pozornosti i při vnějším připomínkovém řízení, kdy se k návrhu zákona vyjadřují desítky úřadů a organizací. Unikla pozornosti také poslancům a senátorům při projednávání zákona o veřejném zdravotním pojištění v Poslanecké sněmovně a v Senátu. 

Vážení přátelé, bohužel schválený zákon vypustil úhradu i prostředků tzv. bílé techniky, jak jsme vás již jednou informovali. V současné době intenzivně jednáme o tom, aby právě tyto prostředky, které jsou podstatně dražší a bez nichž se těžce imobilní občané neobejdou, byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Tuto věc považujeme za prioritu. O tomto jednání vás budeme průběžně informovat. 

Přeji vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist