Informace č.: 30 - 2014 (zahraniční dovolená - žádost o spolupráci)

26.04.2014 01:04

Informace č.: 30 - 2014 (zahraniční dovolená - žádost o spolupráci)

Vážení přátelé,

blíží se čas dovolených a v této souvislosti bychom Vás rádi požádali o spolupráci při zlepšování podmínek zahraniční rekreace pro osoby se zdravotním postižením. Dlouhodobě spolupracujeme s cestovní kanceláří Vítkovice Tours, která pro letošní rok připravila nabídku Jadran bez bariér. Je to katalog přístupných destinací pro osoby se zdravotním postižením. Katalog vám posílám jako přílohu a můžete si podle něj objednat dovolenou. Při jednání s cestovní kanceláří jsme však zjistili, že anotace jednotlivých pobytových nabídek není dostatečně vypovídající tak, aby lidé s těžkým zdravotním postižením měli dostatek informací, jaké podmínky je vlastně v místě rekreace čekají. Z tohoto důvodu jsme se domluvili s cestovní kanceláří, že bychom na příští rok společně připravili nabídkový katalog, který by byl opravdu zaměřen na osoby se zdravotním postižením. Katalog by obsahoval informace, které jsou pro osoby s těžkým zdravotním postižením důležité, z hlediska jejich bezproblémového pobytu. Proto vás chci požádat o spolupráci. Pokud budete cestovat po Chorvatském pobřeží a využívat tamní hotelové služby, byli bychom velmi rádi, kdybyste nás informovali o tamním bezbariérovém prostředí. Velmi bychom přivítali především informace o tom, jaké byly vstupy do hotelu, na pláž, zda pláž obsahuje výtah do moře, jaká je přístupnost do bazénu, zda vstup do bazénu je umožněn například výtahem, plošinou nebo jiným zařízením a velmi důležité by byly pro nás informace o šířce vstupních dveří do pokojů, vstupních dveří na sociální zařízení, na balkóny či terasy. Byli bychom také rádi, kdybyste nám například změřili výšku WC toalety, zda toaleta obsahuje madla a v jaké výšce, zda pokoj obsahuje sprchu či vanu. Bylo by také dobré, kdybyste nám sdělili, co Vám zásadně nevyhovovalo z hlediska přístupnosti v dané lokalitě či ve vašem hotelu. Velmi bychom, uvítali fotografie přístupu na pláž, výtahu do moře a vybavení pokojů. Především u lidí, kteří používají elektrický vozík, je také důležitá velikost pokojů. Tady nám stačí například fotografie, aby z ní bylo patrné, zda vozíčkář může se volně pohybovat po pokoji.

 

Vážení přátelé, uvědomuji si, že po vás chci i na dovolené trochu práce. Není to však samoúčelné a pomůžete tím dalším lidem, kteří by chtěli jet na dovolenou k Jadranu. Naším cílem je připravit katalog, který by skutečně ukazoval míru přístupnosti jednotlivých lokalit a odstranil obavy některých lidí s těžkým zdravotním postižením před cestou na zahraniční rekreaci.

 

Vážení přátelé, pořád tvrdíme, že lidé se zdravotním postižením jsou největšími odborníky na vlastní postižení a na bezbariérovém prostředí. Dnes můžeme sami sobě pomoci tím, že si sdělíme vzájemně tyto informace, které budou sloužit i ostatním. Vím, že čas dovolených je ještě trochu vzdálen, ale byl bych rád, kdybyste při svých cestách pamatovali i na druhé a během léta posílali na moji adresu v.krasa@nrzp.cz informace, jak bariérová či bezbariérová byla prostředí, která jste navštívili. Během léta se Vás pokusíme ještě s touto iniciativou oslovit a požádat vás opět o spolupráci. Již dnes Vám přeji šťastnou cestu, nezapomenutelně zážitky, ale také připomenutí si, že nejsme na světě sami, a že každý může udělat něco pro ty druhé.

 

Přeji Vám všechno dobré

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist