Informace č.: 32 - 2019 (Internetový prodej léků)

02.06.2019 18:32

 

Vážení přátelé,

jak jsme vás již informovali, podal pan poslanec Patrik Nacher pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, tisk 302, který umožní tzv. dálkový výdej léků vázaných na lékařský předpis. Celý systém by měl fungovat tak, že pacient si u lékaře formou SMS nebo elektronicky objedná elektronický předpis léků. Lékař pošle pacientovi elektronicky tento předpis, nebo SMS kód předpisu. Pacient pošle elektronicky lékový předpis vybrané lékárně nebo může použít kód předpisu. Lékárna předepsané léky doručí pacientovi certifikovaným dopravcem až domů. Samozřejmě, že tuto dopravu bude pacient platit, ale nebude platit cestu za lékařem a cestu do lékárny, případně nebude platit čas asistenta, který stráví při zajištění léků. Výjimku budou tvořit léky, které jsou na zvláštní lékařský předpis, což jsou opiáty a podobně. Elektronický výdej léků bude vždy vázán k existující kamenné lékárně. 

Tato služba by měla výrazně zlepšit dostupnost léků na předpis pro osoby se zdravotním postižením, které mají sníženou mobilitu. To jsou lidé se zdravotním postižením, senioři, osoby po úrazech ale i maminky s malými dětmi. Osoby se zdravotním postižením ušetří peníze, které vydávají na asistenci a budou moci asistenci využít pro jiné služby. V odkaze pod textem najdete tiskovou zprávu, kde najdete podrobnější informace. 

 

Vážení přátelé,

v současné době je návrh zákona ve třetím čtení. To znamená, že poslankyně a poslanci budou hlasovat o pozměňovacích návrzích a potom o celém zákonu. Pozměňovací návrh poslance Patrika Nachera, který je veden v souboru pozměňovacích návrhů pod písmenem F, Výbor pro zdravotnictví nedoporučil Poslanecké sněmovně, aby jej schválila. Proto si vás dovolujeme požádat, abyste napsali poslancům dopis, stačí velmi krátký, kterým požádáte, aby poslanci hlasovali pro tento pozměňovací návrh. Výše máte uvedené důvody, proč podporujeme tento pozměňovací návrh. Když jsme zveřejnili tento návrh, měli jsme velmi kladné odezvy od lidí se zdravotním postižením. Prosíme tedy, abyste opravdu poslancům poslali krátký dopis. Je potřeba, aby dopis byl napsán nejpozději do středy 5. 6. 2019. Na stránkách www.psp.cz najdete seznam poslanců podle abecedy. Když si otevřete stránku jednotlivých poslanců, je tam rubrika „můžete mi napsat“ a pod ní najdete email na konkrétní paní poslankyni a pana poslance. 

 

Věřím, že nám v této věci pomůžete. 

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist