Informace č.: 5 - 2020 (Novela vyhlášky č. 388/2011 Sb.)

19.01.2020 23:22

 

Vážení přátelé, 

v odkaze pod textem najdete dokumenty k novele vyhlášky č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. 

Tato novela upravuje některá ustanovení při pořizování kompenzačních pomůcek. 

Základní principy nově navrhované právní úpravy jsou:

  • Přiřazení existujících položek novým zdravotním stavům, které zakládají nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku.
  • Odstranění některých terminologických nepřesností.
  • Úprava členění poruch autistického spektra pro účely průkazu osoby se zdravotním postižením.

Úprava reaguje na změnu zákona č. 329/2011 Sb. a promítá nové zdravotní stavy, které odůvodňují přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku, do seznamu druhů a typů zvláštních pomůcek. Ideově vychází z návrhu vyhlášky, který předkladatelé Sněmovního tisku č. 267 přiložili k návrhu změny zákona č. 329/2011 Sb. a vychází z potřeb osob s uvedeným dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem. Osoby s dvanácti dlouhodobě nepříznivými zdravotními  stavy, které nově budou zakládat nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku, jsou významně limitovány v pohyblivosti, což se odráží i v tom, na jaké pomůcky jim bude prostřednictvím příspěvku na zvláštní pomůcku přispíváno.

Příloha č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb. uvádí zdravotní stavy, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace pro účely přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením. V bodě 1 písm. j), bodě 2 písm. m) a bodě 3 písm. m) přílohy č. 4 je užívána diferenciace rozsahu a tíže pervazivní vývojové poruchy (autismu, poruch autistického spektra) pojmy, které jsou v současné době z hlediska lékařské vědy překonány. Navrhuje se proto modernizace odborné lékařské terminologie v souladu s názory odborné psychiatrické veřejnosti. Tato část navrhované úpravy negeneruje finanční dopady a nemá negativní dopad na sociálně-právní jistoty osob s poruchou autistického spektra a především naplňuje podnět.

Prosíme vás o vaše případné připomínky, a to nejdéle do čtvrtka 30. 1. 2020, a to na adresu v.krasa@nrzp.cz.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist