Informace č.: 55 - 2018 (Access City Award 2019 - Evropské město bez bariér)

20.07.2018 09:28

 

Vážení přátelé, 

posíláme Vám propozice pro soutěž Evropské město bez bariér. Doposud byla tato soutěž omezena na města, která měla více než 50 000 obyvatel. To znamená, že v našich podmínkách se soutěž vztahovala prakticky na krajská města a samozřejmě na Prahu. Od letošního roku je možné do soutěže přihlásit i menší města. To nepochybně zvýší atraktivitu soutěže a umožní se přihlásit i městům, která jsou menší, ale výrazně se zapojily do zpřístupňování prostředí. Budeme rádi, když oslovíte představitele ve Vašich městech a nabídnete jim možnost účasti v soutěži. 

Soutěž Access City Award organizuje Evropská komise ve spolupráci s Evropským fórem osob se zdravotním postižením (EDF). Jejím cílem je vést města k tomu, aby sdílela své zkušenosti a zlepšovala přístupnost ve prospěch všech. 

Soutěž Access City Award byla zahájena v roce 2010 s cílem propagovat bezbariérovou přístupnost v městském prostředí pro rostoucí evropskou populaci starších osob a osob se zdravotním postižením. Od té doby se do soutěže každoročně hlásí města z celé Evropy, která usilují o zlepšení přístupnosti pro své obyvatele i návštěvníky. Toto ocenění pomáhá zdůraznit příklady inovativního myšlení a osvědčených postupů, jež mohou inspirovat další města, která se případně potýkají se stejnými výzvami. 

Přihlášku mohou podat města s vyšším počtem obyvatel než 50 000 z některého členského státu Evropské unie. Od tohoto ročníku se nově mohou zúčastnit i města s nižším počtem obyvatel, a to v některé z kategorií speciální ceny kulturního dědictví. Přihlášky musí být vyplněny a předány v angličtině (akceptována bude příp. i francouzština a němčina) na online formuláři nejpozději do 17. září 2018

Proces výběru je rozdělen do dvou fází: předvýběr na národní úrovni a finální výběr na evropské úrovni. 

Vítěz ocenění Access City Award 2019 bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu, který je součástí každoroční konference „Evropský den osob se zdravotním postižením“ konané v Bruselu. Ta se letos uskuteční 4. prosince. 

Podrobné informace i odkazy na online přihlašovací formuláře najdete na těchto stránkách: https://ec.europa.eu/info/access-city-awards_cs

Přeji Vám všechno dobré 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist