Informace č.: 58 - 2017 (Mimořádný vlak pro OZP na REHAPROTEX)

28.07.2017 10:52

 

Vážení přátelé,

posílám Vám první informaci o zvláštním vlaku s názvem REHAEXPRES, který bude vypraven z hlavního nádraží v Praze dne 19. 9. 2017 na veletrh REHAPROTEX. Vlak vyjede z Prahy hlavního nádraží v 6:15 hodin a bude mít tyto zastávky: Praha hlavní nádraží, Kolín, Pardubice hlavní nádraží, Česká Třebová, Svitavy, Brno Židenice a nakonec Brno Výstaviště. Vlak nebude zastavovat ve stanicích Blansko, ani na hlavním nádraží Brno. V Brně Židenicích budou moci další lidé přistoupit na 1. nástupišti, 6. kolej. V Brně by měl být vlak krátce po 10 hodině a odjezd zpět do Prahy bude přibližně v 16:00 hodin s tím, že vlak by měl přijet na hlavní nádraží v Praze okolo 20:00 hodiny.

Ve všech stanicích vlak zastaví na cca 5 minut – takto krátký pobyt i pro případy nástupu vozíčkářů je možný jen díky použití nízkopodlažního vlaku  InterPanter. To znamená, že vlak nemá zdvihací plošinu, ale nájezdovou rampu, což je samozřejmě podstatně rychlejší.

Vlak bude uveden v informačních systémech stanice, aby cestující našli správné nástupiště a správný vlak. Hlášen bude jako Uzavřený zvláštní vlak pro předem objednanou skupinu osob. Pokud ovšem i tak nastoupí někdo, kdo objednán nebyl, a bude volná kapacita vlaku, tak mu bude jízda umožněna a uhradí standardní jízdné dle Tarifu ČD, na které prokáže nárok.

Pokud však bude kapacita pro vozíčky vyčerpána, pak nebude předem neobjednaný člověk na vozíku moci do vlaku nastoupit. Proto je nutné, aby všichni byli řádně předem nahlášeni.

Zájemci budou přihlášky posílat na GŘ ČD se svými požadavky na objednávku na paní Naďu Bluďovskou email: bludovskan@gr.cd.cz, telefon: 972 232 387, a to od 31. 7. 2017 do 10. 9. 2017. Telefon je však možné použít k objednání přepravy pouze v nejnutnějším případě, pokud nemají zájemci k dispozici email.

Objednávka musí obsahovat následující údaje:

  1. Jméno a příjmení Cestujícího ZTP nebo ZTP/P – přeprava za Zvláštní tarif
  2. Jméno a příjmení Průvodce ZTP nebo ZTP/P – přeprava ZDARMA
  3. Jméno a příjmení Spolucestujícího 1 – přeprava za Zvláštní tarif
  4. Jméno a příjmení Spolucestujícího 2 – přeprava za Zvláštní tarif
  5. Přeprava na vozíku – ANO/NE
  6. Typ vozíku – elektrický / mechanický
  7. Cestující na vozíku zvládne použít WC, na které není možné vjet s vozíkem – ANO/NE
  8. Cesta TAM i ZPĚT – ANO/NE
  9. Cesta jen TAM – ANO/NE
  10. Cesta jen ZPĚT – ANO/NE

Paní Naďa Bluďovská následně zadá do objednávkového systému a případně provede korekci objednávky přímo s cestujícími.

Informace o schopnosti vozíčkáře použít WC vozíkům nepřístupné nám pomůže ve směřování cestujících do konkrétních vozů vlaku InterPanter. Upozorňujeme, že do prostoru, u kterého je WC pro vozíčkáře, se vejde maximálně 8 lidí na vozících. Tito lidé se tedy dostanou na WC i s vozíky. Na druhou plošinu u „normálního“ WC, se vejde maximálně 6 lidí na vozících, ale s vozíky není možné na WC vjet. To znamená, že tito lidé na vozících musí být schopni udělat několik kroků, aby se na WC dostali.

Kapacita vlaku je omezená (185 míst pro sedící cestující a maximálně 14 míst pro vozíky). Objednávky budou přijímány postupně dle času jejich doručení a bude jim vyhověno pouze do vyčerpání kapacity vlaku! V případě velkého zájmu jsme již jednali s ČD o případném posílení vlaku.

Pokud jde o jízdné, tak jízdenky na vlak nebudou veřejně nabízeny k prodeji, vlaková četa bude mít k dispozici podklady z objednávkového systému.

Cestující tohoto speciálního vlaku budou platit jízdné přímo u průvodčího ČD během jízdy, který jim vydá zvláštní jízdenku, která bude současně platit jako vstupenka na veletrh REHAPROTEX v Brně.

Zvláštní jízdné

 

Cestující ZTP

Cestující ZTP/P a průvodce

Spolucestující 1
+ 2 bez průkazu ZTP (ZTP/P)

Praha – Česká Třebová – Brno výstaviště a zpět

99 CZK

99 CZK
(průvodce 0 CZK)

99 CZK

Česká Třebová – Brno výstaviště a zpět

59 CZK

59 CZK
(průvodce 0 CZK)

59 CZK

Cestující mimo vyhlášené zvláštní jízdné zaplatí jízdné dle tarifu TR 10.

Cestující uvedený jmenovitě na seznamu REHAEXPRES má nárok na přepravu za výše uvedené Zvláštní jízdné (průvodce ZTP/P standardně zdarma) a nehradí vstupné na veletrh REHAPROTEX (vstup zdarma pouze pro ty, kdo budou uvedeni na seznamu).

Kapacitou pro vozíky myslíme především cestující na elektrických vozících, neboť cestující na mechanických vozících většinou dokáží přesednout na sedadlo a tyto mechanické vozíky je možné složit. Vozík pak nezabírá prostor nástupních plošin vlaku. Reálně je možné, aby se jízdy účastnilo více než 14 lidí na vozících.

Z Brna Židenic přes Brno Dolní nádraží (vlaková cesta mimo nástupiště!) do Brna Výstaviště bude InterPanter tažen diesel lokomotivou, částečně „po silnici“ ulicemi Brna za standardního doprovodu Policií ČR. Rychlost vlaku 10 km/h.

Výstup/nástup cestujících a vozíčkářů na BVV je zajištěn přes provizorní dřevěné a pro tento účel speciálně postavené nástupiště.

Vážení přátelé, toto je první informace o chystané cestě vlakem na výstavu REHAPROTEX. Budeme Vás ještě informovat o časech nástupu v jednotlivých vlakových stanicích. Tyto časy ještě nejsou upřesněny. Objednat si cestu vlakem u paní Bluďovské můžete od 31. 7. 2017.

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist