Informace č.: 79 - 2016 (Odpověď A. Babiše k minimální mzdě)

22.08.2016 17:37

Vážení přátelé, 

nedávno jsme Vám posílali odpověď předsedy vlády pana Bohuslava Sobotky k našemu požadavku na vyrovnání výše minimální mzdy pro příjemce invalidních důchodů. K tomuto tématu nám odpověděl také 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. 

V příloze Vám posíláme dopis pana ministra financí. Dopisem jsme velmi zklamáni, protože pan ministr nepodporuje vyrovnání minimální mzdy a pravděpodobně při jednání vlády bude proti. Považujeme jeho postoj za nepřijatelný. Rozdílná minimální mzda je nepochybně diskriminací z důvodu zdravotního postižení. Vyrovnání minimální mzdy bylo předmětem jednání, na kterém předseda vlády Bohuslav Sobotka i paní ministryně Michaela Marksová vyslovili souhlas s vyrovnáním mzdy k 1. 1. 2017. Tato věc je také zahrnuta v Národním plánu podpory vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na léta 2015 – 2020. Nerozumíme postoji, který vyjádřil 1. místopředseda vlády Andrej Babiš, protože z hlediska veřejných rozpočtů se ani při navýšení podpory zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % OZP nijak neprojeví. V současné době se jedná o zvýšení této podpory v řádu několika stovek měsíčně. Takovou částku by bylo možné uhradit i ze současného rozpočtu MPSV ČR. 

Vážení přátelé, prosíme Vás všechny o pomoc, abychom mohli tento nesmyslný přežitek z minulých dob odstranit. Vláda bude o minimální mzdě jednat až počátkem září. Proto se na Vás obracíme se žádostí, abyste psali jednotlivým ministrům a žádali je, aby neprodlužovali diskriminační opatření vůči osobám se zdravotním postižením, kterým nepochybně nižší minimální mzda je. 7. září 2016 bude o minimální mzdě jednat Českomoravská konfederace odborových svazů. Chceme také je oslovit, aby nás v našem požadavku podpořili. 

Přeji Vám všechno dobré a věřím, že nám pomůžete svými dopisy jednotlivým ministrům. 

S pozdravem 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR



 

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist