Informace č.: 86 - 2014 (vzpomínka na Janu Hrdou + nález Ústavního soudu)

25.11.2014 22:42

 

Vážení přátelé,

Český rozhlas uvede v sobotu 29. 11. 2014 od 18:30 hodin na stanici 2 vzpomínkový dokument na paní Janu Hrdou, která zemřela letos v srpnu. Natáčení vzpomínkového pořadu se účastnili dcera paní Jany Hrdé, Kateřina Pincová a Václav Krása. Pořad je možné si poslechnout ještě o týden později 6. 12. 2014 od 20:10 hodin na stanici Český rozhlas +. 

Vážení přátelé, v pátek 21. 11. 2014 vydal Ústavní soud svůj nález, který Vám v příloze zasílám. Nález se týká asistenční pomoci ze strany rodinných příslušník. Ústavní soud konstatoval, že tuto péči nelze považovat za běžnou vzájemnou pomoc v rámci rodiny bez nároku na finanční odměnu. Dále konstatoval „ Tuto péči rodinný příslušníci často vykonávají na úkor jiných ekonomických aktivit, včetně zaměstnání.“ Ústavní soud tento nález vydal v souvislosti s případem muže, který po operaci nosní přepážky utrpěl trvalé poškození mozku. Příbuzní, kteří o něj pečovali, se dožadovali výplaty části prostředků, které dostal muž jako odškodné za toto poškození zdraví, a to právě jako úhradu za poskytnutou péči. 

Vážení přátelé, domnívám se, že toto rozhodnutí platí obecně, kdy je péče poskytována osobám blízkým jejich rodinnými příslušníky. Domnívám se, že je to precedentní rozhodnutí v tom, že tyto osoby mají nárok na adekvátní příjem za svoji péči, a to vzhledem k velmi nízké úrovni příspěvku na péči. Domnívám se, že právě rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být i pro nás impulsem k debatě o výši příspěvku na péči. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Kontakt

administrátor

TOPlist
TOPlist